Utrikes.

2017-07-17 13:49
Tusentals demonstrerade med tända ljus vid Högsta Domstolen i Warszawa. Bild: Czarek Sokolowski/AP
Tusentals demonstrerade med tända ljus vid Högsta Domstolen i Warszawa.

Polska regeringen får mer makt över domstolar

I helgen klubbade Polens parlament igenom nya lagar som ökar både justitieministerns och parlamentets makt över landets domstolar. Kritiker menar att regeringspartiets grepp om rättsväsendet hårdnar och tusentals tog till gatorna i protest under söndagen.

Minst 4500 personer demonstrerade i Warszawa under helgen och protester hölls även i mindre städer runtom i Polen. Demonstrationerna var reaktioner mot att landets parlament i lördags klubbade igenom två lagar som enligt oppositionen ger högerkonservativa regeringspartiet Lag och ordning (PiS) ökad makt över rättsväsendet.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Enligt PiS är syftet med de nya lagarna att komma åt det de menar är ett korrupt domstolsväsende. Men kritiker anser att det är ännu ett steg mot ett allt mer auktoritärt styre.

– Det är så här diktaturer börjar, säger Borys Budka från oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO), till Reuters.

Ytterligare förslag debatteras

Justitieministern ska enligt de nya besluten nominera de högsta domarna i landets domstolar. Parlamentet, där PiS är i majoritet, ska dessutom utse medlemmar i Nationella domstolsrådet som har i uppdrag att värna domstolarnas oberoende.

Under veckan ska ytterligare ett lagförslag debatteras. Enligt det ska nuvarande domare i landets högsta domstol pensioneras och justitieministern få mandat att tillsätta nya.

– Vi ser ett starkt hot om att rättsväsendet underordnas den exekutiva makten i Polen. Det är farligt för det demokratiska systemet, säger högsta domstolens ordförande, Małgorzata Gersdorf, i ett uttalande.

Från EU-håll är reaktionerna hittills blandade. Både EU-parlamentets största grupp, konservativa EPP, och Europarådets kommissarie för mänskliga rättigheter har riktat stark kritik mot de nya lagarna.
Men EU-kommissionens talesperson, Alexander Winterstein, vägrade i förra veckan att kommentera förslagen, med hänvisning till en pågående utredning om Polens rättsstatliga ställning.